MobilTherm-2c - Ipari távjelző és hőfokriasztó GSM modul

MobilTherm-2c - Ipari távjelző és hőfokriasztó GSM modul

 • Ipari környezetbe, hűtött és fűtött terek hőfokriasztása céljára
 • Mezőgazdaságban, keltetők, szárítók, fóliaházak, stb. hőfokriasztására
 • Boltokban, élelmiszerüzletekben hűtők, fagyasztószek, leolvadás elleni védelmére
 • Ipari klíma-, hűtő-, fűtő, szellőző rendszerek távjelzés-, távindítás-, és hőfokriasztásra
 • Kommersz felhasználásra is családi házak hűtés-fűtés rendszereiben
 • Lakókocsik és lakóautók direkt fűtésvezérlése, ellenőrzésére
 • Ipari konténerek, mobil épületek klimatizációjának ellenőrzésére
 • Hálózat-, szolgáltató- és SIM-kártya független modul

A MobilTherm-2c egy nagyáramú GSM hőfokriasztó, amely hőmérséklet távmérésre, távjelzésre és riasztásra kifejlesztett ipari GSM alapú eszköz. A modul 2 db külső digitális hőmérő szondával, 2 db záró kontaktusra aktiválódó feszültségmentes bemenettel, és 2 db egy áramkörös nagyfeszültségű és nagyáramú relés kimenettel rendelkezik, melyek alkalmasak közvetlenül más fogyasztók és eszközök 230V-os táplálását ki- és bekapcsolni. Hűtőszekrényekhez, hűtőkamrákhoz, légkondicionált helyiségekbe, szárítókban, inkubátorokban, raktárakban, illetve temperált mezőgazdasági vagy állattenyésztési célokra szolgáló helyeken is jól alkalmazható. Az 1. számú relés kimenet mobiltelefonról SMS-ekkel kapcsoltatható ki-be bistabil (csak újabb SMS-re változó) állapotba, illetve a második kimenete pedig monostabil, azaz SMS hatására adott időre meghúzattatható, mely idő letelte után a 2. számú relé automatikusan kikapcsol. A modulhoz csatlakoztatható 2 db digitális hőmérő -50C és +50C fok között tud mérni. A beállított alsó és felső hőmérsékleti határokat átlépve a modul a felprogramozott felhasználói telefonszámokra SMS-t fog küldeni, és/vagy hívást indítani hasonlóan a megváltozott bemeneti állapotokról is. A felhasználók a hőmérsékleti riasztásról vagy a bemenet változásokról előre beállított tartalmú SMS-ben és a modul rácsengetése által értesülhet. SMS-ekkel vagy letöltéssel felprogramozott parancsokkal a két relés kimenetek állapota is változtatható.

A MobilTherm-2c GSM távhőmérő és hőmérséklet riasztó max. 8 számra programozható, így egy-egy eseményt is a programozásának megfelelően 1-8 telefonszámra fogja elküldeni. Tápfeszültsége 8-30V közti egyenfeszültség, minimum 500mA terhelhetőséggel. Felprogramozása az erre a célra szolgáló ingyenes letöltő szoftverrel számítógépről USB porton keresztül, vagy a modulra küldött néhány SMS segítségével könnyen elvégezhető. A két bemenet és a négy kimenet mindegyike egy-egy max. 16 karakter hosszúságú névvel elnevezhető, illetve meghatározható a két-két kimenet parancsa is, melyeket a modulra küldve a relék (bekapcsol vagy kikapcsol) végrehajtanak. A modul rendelkezik egy négy karakteres kóddal is, mellyel így elkerülhető, hogy illetéktelen a modult letilthassa, vagy esetleg átprogramozhassa. A modul belső időzítőkkel rendelkezik, melyek egy-egy SMS-sel indítva az egyik relé időszakosan kapcsoltatható, és a megadott időtartam letelte után automatikusan kikapcsol, így visszaáll eredeti állapotába.

A GSM távhőmérő, hőmérséklet távjelző és hőfok riasztó panel verziója MobilTherm-2 név alatt kompletten, antennával és hőmérővel együtt kapható, belső akkumulátorral ellátott verziója MobilTherm-2ad, a DIN, azaz kalapsínre pattintható verziója pedig MobilTherm-2c néven szerepel. Minden készülék elérhető ráépített kisméretű bot antennával, vagy külső mágnestalpas antennával is.

A panelen jelölt tápfeszültség csatlakoztatási pontokon 10-30V-os tápfeszültséget igényel, alap esetben a bemenetei 0V feszültség hatására, azaz a bemenetek földre kapcsolásával (kontaktus) kapcsolhatók. A kimenetek egyáramkörös NO-NC nagyáramú relé típusú kimenetek, terhelhetőségük max. 230V feszültség mellett max. 8A terhelőáram lehet, így ezek alkalmasak hálózati fogyasztók (világítás, elektromos fűtés, boyler, stb.) közvetlen távkapcsoltatására. A relék közös pontjai, valamint az egyik relé esetében az NO (alapállapotban nyitott), és az esertében az NC (alapállapotban zárt) pontjai iskerültek kivezetésre.

A készülékben a bemenetek típusát apró, cserélhető panelek határozzák meg. Külön megrendelésre az eredeti mellett 4 másik típusú bemeneti panel is szállítható. Ezek lehetnek feszültség-mentes kontaktusos bemeneti panelek, optocsatolt panelek 5-30V feszültség tartományra, állítható szintű komparátoros bemenetek kb. 5-35V közötti szintekre trimmer potméterrel beállíthatóan, vagy AC váltóáramú bemenet 5-24Vac közötti szintekre, illetve pára kicsapódásra vagy vízszint riasztásra is alkalmas panel, melyhez még 2m hosszú árnékolt kábelen lévő külön érzékelő szonda is tartozik. A bemeneti panelek a készülék feszültségmentes állapotában egyetlen mozdulattal cserélhetők. A bemenetek számozása a nyomtatott árakörön jelölésre került.

Célszerű már a megrendeleskéskor emailben a bemenetek típusait megadni, így a készülék(ek)et már a megrendelésben feltüntetet típusú bemeneti panelekkel és/vagy szondákkal fogjuk leszállítani.

A GSM hőmérő modul SMA antenna csatlakozással rendelkezik, mely a modul felső oldalán található. Csatlakoztatható hozzá külső mágneses talpas, és 90 fokos rövid bot antenna is. A külső mágnestalpas antenna hossza max. 2m lehet. A digitális hőmérő szonda alapesetben kb. 1m hosszú árnyékolt kábellel rendelkezik. Technikai korlát a max. 10m hosszúságú kábeles csatlakoztatás, ezért max ilyen hosszú digitális hőmérő szonda gyártható le. Írásos (email) megrendelésben jelezhető ha egyedi hosszúságú hőmérővel kérik a szállítást.

A MobilTherm-2c bemenetei nagyimpedanciás bemenetek, zavar- és túlfeszültség ellen védettek. A GSM távhőmérő bemenetre csatlakoztatott kapcsoló elem lehet, kapcsoló, jelfogó, relé vagy reed-relé. Tápfeszültség bemenete fordított polaritás ellen védett, és 500mA-es biztosíték is védi. Szabványos mini USB csatlakozón át programozható, azaz letölthetők vagy felolvashatók a számítógépre a modul épp aktuális beállításai. A digitális hőmérő -50C és +50C os határokonelül működőképes, és a tartományon belül +/- 0.5 fokos pontosságú. A modulhoz 2 db digitális hőmérő csatlakoztatható, max. 10 méter hosszú árnyékolt kábellel.

A MobilTherm-2c GSM hőfokriasztó felprogramozható egy ingyenes szoftver segítségével számítógépről, annak USB portján keresztül. A feszültség alá helyezett készüléket csatlakoztatva az USB portra, legelőször telepíteni kell a modul driver-ét, hogy a Windows XP, Windows-7, Windows-8 vagy annál újabb operációs rendszer az eszközt felismerje. A letöltő szoftvere gyors és egyszerű módot kínál a készülék felprogramozására. A monitoron megjelenő menüpontok az alapvető funkciók elérését teszik lehetővé, az ablakban pedig megjelenik és szerkeszthetővé válik a készülékbe letöltendő összes adat. Az adatok nemcsak le-, hanem a készülékből feltölthetők és ellenőrizhetők is. Ha az utolsó letöltés óta SMS-ek útján az adatokat távolról módosították, akkor ez itt megjeleníthető és ellenőrizhető. A felhasználói beállításokat a szoftverben értelemszerűen, a képernyőn található mezők kitöltésével kell beállítani. A képernyő összes programmezői beállítása mindenképp szükséges, de a 8 db telefonszám kitöltése opcionális, ott a kitöltött mezők után kitöltetlen mezők is maradhatnak. A telefonszám mellett lévő pipák segítségével bejelölhető, hogy melyik telefon melyik bemenet változásáról kapjon SMS értesítést, illetve melyik telefonszámra mehet riasztás esetén rácsengetés.

A MobilTherm-2c SMS-ekkel is felprogramozható, de ezt a funkciót inkább egy-egy beállítás módosítására érdemes használni. Minden parancsot egy válasz SMS küldésével nyugtáz. A válasz SMS tükrözi a megváltoztatott paramétert, a kimenetek és bemenetek mindenkori állapotát. A modul bekapcsolásakor a bemenetek beolvasódnak és ezt veszi a készülék alapállapotnak. Riasztást az allapállapottól eltérő változások okoznak, és SMS-ben az új bemeneti állapot fog bekerülni. Programozaskor elősször az SMS központ számát kell megadni, különben a készülék nem válaszol a felprogramozási utasításokra. Programozáshoz a memóriatérképe ismerete szükséges, melyet a készülékhez mellékelünk. A MobilTherm-2cDIN” sines verzió belső Li-po akkumulátort tartalmaz, így a tápfeszültség kimaradáskor, azaz áramszünet esetén is riaszt, jelzi azt.

A MobilTherm-2c specifikációi:

Tápfeszültség:10–30 Vdc
Nyugalmi áramfelvétel:20 mA
Áramfelvétel elengedett relékkel:30 mA
Áramfelvétel behúzott relékkel:90 mA
Max. áramfelvétel:190 mA
Frekvenciasáv:900/1800 MHz
Kommunikáció:SMS, voice
Antenna csatl.:SMA bot, kétnormás
Üzemi hőmérséklet:-30 … +70 C fok
Panel hosszúság:80 mm
Panel szélesség:65 mm
Panel magasság:18 mm
Doboz hosszúság:82 mm
Doboz szélesség:68 mm
Doboz magasság:24 mm
0
  0
  Kosara
  A kosara üres!